2015. már 28.

2015. 03. 14. A Maláji lány – Óbudai Kulturális Központ (Turay Ida Színház előadása)

írta: Kicsi Hanga
2015. 03. 14. A Maláji lány – Óbudai Kulturális Központ (Turay Ida Színház előadása)

malaji_ossz.jpg

Szombat délután (14-én) az Óbudai Művelődési Központba jártam, a Turay Ida bérlet 2. előadásán. Címe: A maláji lány. 
Ez most nekem nem volt egy telitalálat. 
Mit is szokott mondani a kollégám, mikor ők mennek az Ő művelődési házukba? Tipikus művelődési házas előadás, vicces történettel, nem sok mondanivalóval (vagy csak nekem nem jött át?).

A történet Párizsban játszódik. A múzeumból elloptak egy értékes szobrot, ezért az igazgatót (Győri Péter) kirúgták állásából. Felvette a kapcsolatot egy alvilági emberrel (Nagy Gábor), aki őt és lányát (Rárósi Anita) elvezeti arra a címre ahol a maláji lány (szobor) található. A városban jelmezbál van. A napokban a városba helyezett rendőrnő (Xantus Barbara) idegen alakot (betörőt) észlel az „elvarázsolt” csillagász (Sövegjártó Áron) lakásában. Meggyőzik, hogy a „betörő” (Frech Zoltán) a szomszédja. A rendőrnő furcsállja, de rájuk hagyja. 
A szomszéd visszamegy a feleségéért – aki egy grófnő – (Nyírő Beáta) és elmennek a jelmezbálba. A csillagász várja a vízvezeték szerelőket, a barátja hegedűművészét, akitől a grófnő akar majd órákat venni. De a csillagász számára az est fénypontja az általa felfedezett két bolygó egyesülése. 
Ide érkezik a múzeumigazgató és a lánya betörő ruhába. A csillagász vízvezeték szerelőnek nézi őket. Megcsinálják a vizet, megtalálnak elveszettnek hitt dolgokat (pénz, jogsi, szemüveg, cipő, stb.). A fiatal csillagász és a múzeumigazgató lánya egymásba szeretnek. Elmeséli a lány, hogy miért vannak itt igazából. Kiderül, hogy a csillagász a 11-be lakik, a szobor a 11/a-ban lesz, a grófnőnél. El is indulnak érte, de a szomszéd kutyái megtámadják a férfit, hazajönnek. Az alvilági ember visszajön, hogy a maradék pénzt elvegye a múzeumigazgatótól. a Grófnő azonban azt hiszi, hogy ő a hegedűtanár. 
Ezután előkerül a grófné és a férje is. kiderül, hogy a férjet már régóta ismeri a maffiózó. A grófnőnek új férjelöltje van, egy gazdag ember, akinél az igazi maláji lány található. Elhozza neki. Így már mindkét szobor ott van. A rendőrnő is megjelenik. Odaadják neki az igazi szobrot, hogy adja vissza a múzeumnak. Senki nem tesz feljelentést, mindenki boldogan megy az útjára.

Nem volt egy rossz előadás, mindenki, minden rendben volt, de én jobban szeretem a „drámaiabb” dolgokat, mint a vicceskedést.

Azt nem tudom, hogy ez a bemutató volt-e, ugyanis elvileg az márciusban van/volt. De hogy ez volt-e az első? Nem tudom.

Szólj hozzá

bemutató régebbi Turay Ida Színház Sövegjártó Áron ÓKK A Maláji lány