2015. jan 02.

2014. 06. 19. Szabadság Napja – Margitsziget – Szabadtéri színpad

írta: Kicsi Hanga
2014. 06. 19. Szabadság Napja – Margitsziget – Szabadtéri színpad

viztorony.jpg

19-én 2 esemény közül lehetett választani. A RaM-ba is mehettem volna, de már jó régen megváltottuk a regisztrációs jegyünket a Szabadság napja alkalmából megrendezésre kerülő rendezvényre a Margitszigetre. 

Szép kényelmes séta a szigeten. Jó volt vére nem egyedül ott sétálgatni. 
Időben odaértünk, mosdóban szinte senki (nem úgy, mint jó pár évvel ezelőtt egy futóverseny előtt). 

Hamar megtaláltunk a helyünket. Néha 1-2 ismerős arc is felbukkant, de nagyrészt idősebbeket láttunk. Körülöttünk is szinte azok voltak. 
Gyönyörűen megcsinálták a helyet. A székeket teljesen kicserélték. Szép, igényes lett. 

¼ 20 körül elkezdődött az „előadás”. Budapest új Díszpolgárárairól levetítettek egy –egy kisfilmet (Csoóri Sándor, Kovács Ágines, Psota Irén, Rost Andrea, Faragó Tamás, Jelenits István, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Rubik Ernő, Taróczy Balázs , Tóth József. Posztumusz kitüntetésben részesült Czibor Zoltán és Rónay György.) 
A kisfilmek alatt is néha érkeztek emberek, de szerencsére étel nélkül. Végül is összességében a nézők csendben, kulturáltan figyelték az eseményeket. 

Azt követően Tartós István rövid beszédet mondott, majd a Budapesti Fesztiválzenekar előadta Mozart: B-dúr szimfónia, K 319 és 
Kodály: Háry János-szvit, valamint Betthowen nem emlékszem melyik művéből hallhattunk részleteket. 
A Háry János nagyon tetszett. Ezt azért fontos megjegyezni, mert kb. általános iskola első éveiben egyszer valamelyik színházba volt „szerencsém” ehhez az előadáshoz, ami valami kínszenvedés volt, Ha haza találtam volna, biztos haza szöktem volna. Borzasztó élmény volt..
Most meg nagyon-nagyon tetszett. Későn érő típus vagyok. 

Ezt követően naiv színházba járóként azt hittük, hogy lesz valami szünet, hogy a székeket, elvigyék és berendezzék a színpadot a várva várt Mamma Mia-hoz. Az emberek egy része el is indult, így mi is. Épp kiértünk, mikor a kivetőn Szirtes Tanár Úr megjelent és elkezdte a beszédét. Na, uzsgyi vissza! 

Szerencsére nem maradtunk le semmi fontosról. 
Majd kb. 10 perces bemutató következett a darabból. 
Míg a komolyzenei részt jól lehetett látni a 17. sorból, ehhez ez már nagyon messze volt. 

Nikit, Nagy Bazsit, Ladinek Juditot, Weil Robit, és Enikőt felismertük, ha máshonnan nem is a hangjukról fel lehetett, de sajnos a táncosokat nem sikerült. 
Próbáltam keresni a szokások kis „táncos csapat tagjait” (KEZS, KP, NG) és persze a többiek (WJ, SÉ, SD, BA), de nem nagyon sikerült beazonosítani őket. Talán Kecskés Timit mintha… (ha már egyszer „elmulasztottam”, most, mintha…). Akik a lépcsőn feljöttek, azok nagyon kis fiatalkák voltak, sose láttam őket. De remélem mindenki ott volt :-)
Nagyon kis rövidke volt, kb. 10 perc, de lelkesen felálltuk már az első percben, hogy jól láthassunk, de a körülöttünk levők nem voltak túl lelkesek. 

Jó volt, hogy beleláthattunk, bele hallgathattunk a készülő darabba. 
Köszönjük :-)

Biztos jó lesz az előadás, csak egyenlőre nem érzem, hogy a kedvencem lesz, a zenei világa miatt. De bármi történhet. Jó szereplők sokat dobnak majd a darabon :-)

Szólj hozzá

koncert Szabadság Napja