2015. feb 01.

2015. 01. 23. Egy Arab Éjszaka – József Attila Színház – (Figura Stúdió Színház (Gyergyószentmiklós) vendégelőadása)

írta: Kicsi Hanga
2015. 01. 23. Egy Arab Éjszaka – József Attila Színház – (Figura Stúdió Színház (Gyergyószentmiklós) vendégelőadása)

arab_uj_ossz.jpg

23-án a József Attila Színházba látogattam el. A Figura Stúdió Színház (Gyergyószentmiklós) előadásához volt szerencsém. Az Arab éjszaka c. darabot adták elő. 
A nagyszínpadon volt az előadás. A székeket a színpadon helyezték el, és a színészek tőlünk néhány méterre játszottak. 
Érkezési sorrend. Úgy kellett leülni, hogy a lépcsőhöz közeli rész üres maradjon, a későn érkezőknek. Most már értem, hogy az Athigoné-nál miért volt hely még az első sorban.

Mikor elfoglaltuk a helyünket (természetesen első sor), az 5 színész fehér ruhában 1-1 üvegbúra szerűségben mozdulatlanul ültek, ki tudja, mi óta. 

A társaság vegyes volt, a többségük nem épp a csinos öltözékükről voltak híresek. 

A történet a be nem teljesült álmokról szólt, mely egy több emeletes ház 7. (7-32) emeletén kezdődik, azaz onnan indul el. Az álmok mindannyiuk számára különössé válik. Az előadást Fatima és Kalil kezdi. Közben bekapcsolódik Franziska (laborban dolgozó hölgy), Peter (a szembe szomszéd), Hans (házmester). Elkezdenek hangosan gondolkodni, álmodni, egymás „életébe átvitt értelemben belefolyni”. 
Az előadás rejtegetett magába valami izgalmat, valami sejtelmességet. Különleges volt, hogy egyikük sem hagyta el a „búrát”. Végig abban maradtak. 

Az előadás után néhány pillanatig csend volt, mire a tapsolás megkezdődött. A tapsrend alatt sem jöttek ki elénk. Majd miközben mi elhagytuk a helyünket, a színészek visszaültek a búráikba, mozdulatlanul, mint mikor mi érkeztünk. 
A Kallit játszó (Dávid Péter), fáradtnak tűnt a végére. A két színésznő is nagyon jól játszott. Fatima (Máthé Annamária) mintha még sírt is volna, Franziska (Gulácsi Zsuzsanna) nagyon jól átadta magát az „őrült” karakternek.

 Különleges és egyedi előadásban vettünk részt, remek alakításokkal.

 

Szólj hozzá

régebbi vendégelőadás József Attila Színház Egy Arab Éjszaka