2015. máj 29.

2015. 05. 15. Az Áldozat (Szt. Margit legendája) – Újszínház – bemutató

írta: Kicsi Hanga
2015. 05. 15. Az Áldozat (Szt. Margit legendája)  – Újszínház – bemutató

aldozat.jpg

15-én az Újszínházba mentünk. Az áldozat (Szt. Margit legendája) című dráma bemutatójára. Ettől az előadástól meg az anyukám félt úgy, mint én a Julis Caesartól.
19 óra előtt nem sokkal érkeztünk. Végre rengeteg ember az előtérben. Nem sokkal később be is engedtek minket. Teltház.

Nagyon tetszett az előadás!!!!

A színpadon egy kolostort ábrázoló falat láthattunk, az „ablakokban” égő gyertyákkal. Zenés imával kezdődött az előadás, az apácák előjöttek. Köztük ott volt Margit (Koncz Andrea) is, aki takarított.
Az apácák közül csak Alinka (Fazekas Zsuzsa) állt ki Margit mellett, a többi apáca nem szerette. Leginkább azért, mert királylány és bármikor felmenthetik, férjhez adhatják.
Majd megismertük IV. Bélát (Koncz Gábor), az esztergomi érseket, Fülöpöt (Mihályi Győző) és Paulus atyát, pápai követet (Nagy Zoltán) akik az ország helyzetéről beszéltek. IV. Béla megtudja Margittól, hogy magyar és Szt. István előtti könyveket, papírokat égetnek a tempomban, kolostorban és tegyen ez ellen valamit. Az esztergomi érsek „bajban volt”, hisz a Szentszéknek nem szólhat, hogy ennek a rendeletnek a magyar király ellenszegül.
Fény derül Margit leveleire is, amiket Írogat. Emiatt eretnekséggel vádolják. György, pálos rendi szerzetes (Jánosi Dávid) és János, ferences rendi szerzetes (ifj. Jászai László) megvédik Margitot.
Margit egyre komolyabban veszi a „rábízott feladatot”, azaz azt, hogy Apja Istennek ajánlotta 2 házassági ajánlatot is visszautasított. Közben egyre inkább a vallás felé fordul. Korbácsolja magát. Az apácák is meglátták benne azt, amit az érsek és Olimpiádesz, a kolostor fejedelemasszonya (Tordai Teri) még nem. Csenge (Kökényessy Ági) aki a legnagyobb ellensége volt mellé áll, az apácák Margit tanítványaivá, híveivé válnak. Margit beszél apja helyett, ő tolmácsolja a gondolatokat az érsek felé. Egyre reménytelenebbnek látja országunk helyzetét. IV. Béla és fia István viaskodását is megtudhatjuk.
Az érsek beszél Györggyel, hogy ne találkozzon Margittal. Megígéri, hogy nem égetnek el több könyvet. György próbál beszélni az érsekkel, hogy Margit fontos személy.
Végül Margit meghal. Halála előtt döbben rá Olimpiádesz és Marcellus, a domonkos rend tartományfőnöke (Tóth Tamás), hogy Margit milyen kivételes és fontos személy volt.
Az előadás végén az érsek és Marcellus azt tárgyalja, hogy hogyan oszlassák fel az apácákat…

Nagyon tetszett! A hét felüdülése. Mármint nem szó szerint. De végre egy nekem tetsző előadás.
A színészi alakítások újra nagyszerűek voltak. Koncz Andrea fantasztikus volt. Ahogy beleélte magát!

Az előadás végén a hatalmas vastaps nem maradhatott el. Andrea több virágcsokrot is kapott. Olyan boldognak látszott az arca. Pillanatok alatt a „valóságba érkezett”. A többi színész is boldognak, mosolygósnak látszott. A rendező, szerző is felment a színpadra, ők is megkapták a nekik járó nagy tapsot.
Nekem ez a „siker”sokkal őszintébben k tűnt, mint ahogy azt az operettbe megszoktuk. Persze simán lehet, hogy csak én beszéltem bele.
Ajánlom mindenkinek. Ebben is van mondanivaló, tartalom…

Szólj hozzá

bemutató régebbi Mihályi Győző Újszínház Koncz Gábor Koncz Andrea Keresztény Színházi Fesztivál Jánosi Dávid II. Keresztény Színházi Fesztivál