2015. jún 14.

Lélektől lélekig – Jótékonysági gálaest Miklós Tibor emlékére (2013. 11. 25. – Operettszínház)

írta: Kicsi Hanga
Lélektől lélekig – Jótékonysági gálaest Miklós Tibor emlékére (2013. 11. 25. – Operettszínház)

mt_ossz.jpg

Miklós Tibor halálát követően Budapesten egy emlékesttel gondoltak rá a színészek, és mi nézők. Örültem a kezdeményezésnek, bár kicsit furcsálltam, hogy nem a Madáchban került rá sor.
De utólag visszagondolva az Operettben jobb helye volt, mert ez a színház jobban tud örülni, emlékezni egyaránt.
Az emeleten ültünk középen, a második sorban. Jól láttunk, de a mimikát nem. De itt és most nem ez volt a lényeg.

Teltház. A lépcsőn, mindenhol emberek. Különleges varázsa volt már az estnek akkor is, mikor elfoglaltuk a helyünket. Kero tartott egy rövid beszédet, melyen el is érzékenyült, le is sietett a színpadról. 
Olyan furcsa volt a levegő és a hangulat az első perctől kezdve az utolsóig.
Rengeteg előadó lépett fel. Minden egyes darából volt kisebb-nagyobb részlet, mely Miklós Tibor nevéhez kötődött.
Részleteket láthattunk az Abigél, Anna Karenina, Evita, Fame, Hair, Jézus Krisztus szuperszár, Légy jó mindhalálig, Menyasszonytánc, Miss Saigon, Nyomorultak, Operaház fantomja, Rent, Sztárcsinálók,  Utazás, Vámpírok bálja, Vörös malom, és talán a Szegény gazdagok, című előadásokból.

Az első felvonás – és talán az egész est – leggyönyörűbb jelenete és pillanata az első felvonás utolsó része volt, Vikidál Gyula és az „Élet szép” című szám (Légy jó mindhalálig) eléneklésével. Szem nem maradt szárazon szerintem a nézőtéren. Olyan gyönyörűen, szívből énekelt. Még most is beleborzongok, ha visszagondolok.

Nagyon tetszett az Anna Kareninaból Levin dala, Barát Attila gyönyörű előadásában. Miss Saigonból többek között a professzorok dalát (egyből Kaszás Attila is eszembe jutott) hallhattuk a régiekkel és az újakkal együtt.  Csengeri Attila Bíró Eszterrel is énekelt ebből a műből.
Felemelő élmény volt Szolnoki Tibortól a Sztárcsinálókból a Császár vagyok című száma. Ehhez a darabhoz élőben nem volt szerencsém, így ez nagy élmény volt nekem, ráadásul még tetszett is.
Hallhattuk a Vámpírok báljából a Készen állj című számot. Az Operaház fantomja az estén Homonnay Zsolt nevéhez fűződik.
Mikós Tibor lánya is énekelt egy gyönyörű számot.
Számomra szintén nagy élmény volt, mikor Für Anikó is a színpadra lépett és a Vörös Malomból adott elő egy részletet.

A Fame-ből a lányok éneeltek egy dalocskát.
A Menyasszonytáncból, Abigélből 3-4 szám is elhangzott.
A Hairból Sasi énekelt egy részt.

Azt est utolsó részében láthattunk részletet a Jézus Krisztusból és a Nyomorultakból. Ennél a két darabrészletnél a régiek és az újak egyaránt részt vettek.
Sasi Jézust énekelt, miközben Makrai Pál az egyik oldalról, Serbi a másik oldalról érkezett, mint Júdás.
A nyomorultaknál először az újak (Feke, Egyházi), majd utána a régiek (Vikidál, Makrai, Csengeri, Sasi) érkeztek a színpadra.

A musical részletek között vetítéseket, interjú részleteket láthattunk.


Egy felemelő, szívszorító este részesei lehettünk, ahol minden szív egyszerre dobbant, egyszerre lélegeztünk, egyszerre vettük elő a zsepinket és potyogtattunk könnycseppeket.
A fellépők és mi nézők eggyé váltunk, egyet gondoltunk és éreztünk.
 

A gála résztvevői: (forrás: Operettszínház)  Andrádi Zsanett, Balogh-Bodor Attila, Barát Attila, Bardóczy Attila, Bíró Eszter, Bori Réka, Czigány Judit, Csengeri Attila, Csengeri Ottília, Csonka András, Csuha Lajos, Dobos László, Dolhai Attila, Egyházi Géza, Feke Pál, Felföldi Anikó, Földes Tamás, Für Anikó, Gömöri András Máté, Haffner Anikó, Homonnay Zsolt, Jantyik Csaba, Janza Kata, Kékkovács Mara, Kerényi Miklós Máté, Kovács Zsuzsa, Kováts Kriszta, Langer Soma, Lukács Anita, Mahó Andrea, Makrai Pál, Mészáros Árpád Zsolt, Miklós Eponin, Muri Enikő, Nádasi Veronika, Naszvagyi Tamás, Nyári Szilvia, Polyák Lilla, Puskás Péter, Sasvári Sándor, Serbán Attila, Simon Panna, Sz. Nagy Ildikó, Szabó P. Szilveszter, Szendy Szilvi, Szolnoki Tibor, Szomor György, Ullmann Zsuzsa, Vágó Bernadett, Vágó Zsuzsi, Vikidál Gyula, Zentai András.

Szólj hozzá

Operettszínház különleges előadás Miklós Tibor emlékest