2015. nov 01.

Egerek és Emberek (2014. 12. 20.) – ÓKK (Turay Ida Színház)

írta: Kicsi Hanga
Egerek és Emberek (2014. 12. 20.) – ÓKK (Turay Ida Színház)

 

egerekkulonleges.jpg

Karácsony előtti hétvége. Sok a dolog, sötét, színház……. Nem sok kedvvel indultunk útnak. Bemutató. Azaz Előbemutató. Helyszín: Óbuda.

Teltház.

Már az előadás 5. percében lehetett érezni a drámaiságot, a feszültséget. Ez a nézőtérről és  színpadról  is áradt.

Félelmetes volt és drámai. Erről még most is nehéz írni. Lehúzós volt, de nem a szó szoros értelmében. Könnyeket facsaró. Jobban fájt, mint az első néhány Én, József Attila előadás, amit láttam. Hasonlóan éreztem magam. Kellett a szünet, mert különben jött volna  a sírás. Szünetben megdöbbent arcok. Igen és nem véletlenül. Remek előadás, de karácsony előtt? Nem lehetett volna az előző előadással megcserélni? 
A második felvonás még durvább, még fájdalmasabb volt. Szem nem maradt szárazon. Döbbent csend előadás végén, majd néhány másodperc múlva taps… Sírva jöttem el a színházból. Nem jókedvűen érkeztünk a Fő térre (Óbuda) és a karácsonyi vásárra. A forralt bor jól esett…

 
Durva, de megrázó előadás részesei lehettünk. Szívesen ajánlom másoknak is. Azaz azoknak, akik szeretik az igényes, megható, elgondolkodtató, mondani valóval teli előadásokat.
Helyszín: Turay Ida színház és kihelyezett helyszínei. Amit Viczián Ottó és Kaszás Géza művelt a színpadon… 

Ezt a „drámai” bejegyzést nem akarom tönkretenni azzal, hogy de jó volt újabb szinkronhangokat a színpadon is megismerni, pedig ez is igaz. De ez egyetlen pillanatig nem volt eszembe előadás alatt, sőt még utána sem jó néhány napig.... 


Viszont amikor láttam nem tértem ki külön  a történetre most néhány gondolatban megteszem.

Gazdasági válság ideje, (30-as évek) Amerika. Az alacsony, éles eszű George (Viczián Ottó) és a nagy, erős, ám gyermeki szinten lévő Lennie (Kaszás Géza) leszáll a buszról, egy farmra mennek munkát vállalni.  A farmon többen is dolgoznak, de mindenkinek szemet szúr a furcsa pár. George saját farmról álmodik, ahol nyulakat tartanak majd, stb. Ezt mindig elmeséli Lennie-nek, aki ezt örömmel hallgatja. Lennie nem tud az erejével bánni, szeretetből mindig megöli a kisegereket is, melyeket szeret. Szereti a sima, puha, szőrös dolgokat simogatni. George megkéri Lennie-t, hogy maradjon csendben, ne beszélgessen a főnök fiával Curley fia (Boros Zoltán) és annak feleségével se, nehogy bajba kerüljenek. A többi munkás először furcsállja őket, de hamar összebarátkoznak. Lennie még egy kis kutyát is kap ajándékba. Candy (Cs. Német Lajos), az idős munkás is szívesen betársulna a közös farmba. Neki van egy kis megtakarított pénze is. Így még keményebben dolgoznak, hogy minél hamarabb meglegyen a hiányzó összeg. 
Telnek a napok, azonban egyik nap Lennie „túlszereti a kiskutyát” és meghal. A pajtában sírdogál, ekkor a felség megjelenik. Beszélgetnek. Elkezdi simogatni a haját, de véletlenül megfolytja… a végén Georgenak le kell lőnie a barátját…..

Szólj hozzá

Turay Ida Színház ÓKK különleges előadás Egerek és Emberek