2015. nov 08.

2015. 05. 23. II. Keresztény Színházi Fesztivál Zárógála – Újszínház

írta: Kicsi Hanga
2015. 05. 23. II. Keresztény Színházi Fesztivál Zárógála   – Újszínház

kerfeszt.jpg

23-án újra visszatértünk az Újszínházba, a II. Keresztény Színházi Fesztivál záró gálájára. Nem tudtuk mire számítsunk, mit fogunk látni, hallani, de azt gondoltuk, hogy rossz nem lesz. 
Kivételesen ültek az első sorban is. Mi most is a „szokásos” helyünkön foglaltunk helyet, ahol eddig szinte minden alkalommal. :-)

20 óra után nem sokkal később el is kezdődött az est, mely Tordai Teri Művésznő ötletei alapján kelt életre. Egy zenés-verses est. 
Először Dörner György Igazgató Úr mondott egy rövid beszédet, majd függöny fel és elkezdődött a Gála. Gyönyörű díszlettel találtuk szembe magunkat újra... Varázslatos, elegáns.

Először Kökényessy Ági jelent meg a színpadon. Szép csinos fehér hosszú ruhát viselt. Elmondott egy Wass Albert verset. Őt követte Tordai Teri. Ahogy kijött a színpadra... megfagyott a levegő… Egy Tóth Árpád verssel ajándékozott meg minket.
Őt követte Esztergályos Cecília, akitől egy Dzsida Jenő verset hallhattunk. Majd elegánsan megérkezett Kautzky Armand és egy Remenyik Sándor verset szavalt. Majd Gregor Bernadett érkezett (nagyon csinos volt, pedig csak egy „egyszerű szoknyát és felsőt viselt, de mégis.. olyan nőies, csinos) , aki énekelt, de úgy, hogy közben édesapja volt a duett párja hangfelvételről. Szép volt és megható (eszembe se jutott, hogy valaha Gregor Bernadettet is megkönnyezem. Most ez is megtörtént). Őt követte Bordán Irén, aki Hamvas Bélától hozott nekünk egy részletet. Kurkó József (Menyhárt-Homonyik-Vikidál) trió egyik számát énekelte el, melyet gitáron kísért. Neki is van valami kisugárzása, de ezt már régebben is megállapítottam. Kíváncsi vagyok, mikor fedezik fel nagyobb színházak. El tudnám képzeli őt ott is. Őt követte Koncz Gábor, aki Wass Albert Üzenet haza című versével ajándékozott meg minket. (neki is micsoda megjelenése és kisugárzása van!) Esztergályos Cecília elmondott még egy verset, Tóth Árpádtól (Ő is nagyon csinos volt).
Mihályi Győző egy Ady verset szavalt el, mely előtt egy kis személyes történetet is elmesélt. 
Takaró Mihály is elmondott egy Ady Endre verset. Őt Petrás Mária követte, aki gyönyörű népdalokkal ajándékozott meg minket. 
Végezetül Csurka László Dzsida Jenő Psalmus Hungaricus című verséből mondott el részleteket teljes átéléssel. A Vers előtt Dzsida Jenő életével ismerkedhettünk meg Takaró Mihály elmondásai alapján. 
Fellépet még Lux Ádám és Incze József is, de sajnos nem emlékszem, hogy ők milyen verset szavaltak nekünk. Talán Babits Mihály is volt…

Majd Takaró Mihály zongorázott és énekelt egy zsoltárt a közönség/színészekkel együtt. 
Legvégül Bolbelitz Pál atya mondott egy köszöntőt. Ezzel lezárult a II. Keresztény Színházi Fesztivál.

Egy igényes, elegáns, bő egy órában volt részünk. Megható, felejthetetlen és varázslatos este volt. 1-2 gondolat persze motoszkált bennem. Vajon a mostani nagy kedvenceinknek lesz ilyen kisugárzása, tekintélye, alázata 20-30 év múlva, mint Tordai Terinek, Koncz Gábornak, Reviczky Gábornak van? Hol voltak a fiatal színészek? Ők vajon miért nem szerepeltek? Nem hívták őket, vagy nem akartak részt venni? Őket hiányoltam.., Vajon miért nincs a TV-ben most is Vers mindenkinek? Úgy szerettem régen. Mindig hallgattam, bár legtöbbször nem ismertem a verseket, de olyan jól elszavalták. Nem kellene most is ilyen?

Szólj hozzá

régebbi Újszínház Koncz Gábor Tordai Teri Kurkó József Kautzky Armand Kökényessy Ági Keresztény Színházi Fesztivál