2015. nov 08.

2015. 05. 22. Az a szép fényes nap – Újszínház

írta: Kicsi Hanga
2015. 05. 22. Az a szép fényes nap  – Újszínház

szep_fenyes_nap.jpg

22-én újra (legalább) két program mellett kellett dönteni. Az egyik a RaM lett volna, a másik az Újszínház – ami mellett végül döntöttem –. Az a szép, fényes nap (Szabó Magda) című előadás volt a program. Ezt már tavaly terveztem megnézni, de mivel akkor még több musical közül lehettet választani a fővárosunkban, így inkább azokat helyeztem előtérbe. A mai előadás 17 órakor kezdődött. Sajnos az átlagos napom délutánja kicsit felborult (minek veszek mindent a lelkemre), így nem túl jókedvűen indultam útnak.

A tegnap jól bevált átöltözési módszert választottam, újra sikerült hamar színházi öltözékre váltanom. 17 óra után pár perccel engedtek csak be minket. Nem zavart, hogy már kezdeni kellett volna, nyilván korán van az a 17 óra. 
Szép kényelmesen besétáltunk, mellettünk már ült egy idősebb hölgy. Köszönünk, leülnénk, majd ránk szólt, hogy itt a barátnője ül. Mutatjuk a jegyünket, hogy az a mi helyünk, majd megvonja a vállát. Komolyan, miért kell kötekedni? Miért nem lehet csendben lenni? A barátnője megérkezett, eszébe se jutott arra a helyre ülni, ahol mi ültünk. Aztán ennyien ültünk az első sorban. 
Az előadás ¼ 18 körül elkezdődött. Nagyon szép díszlet fogadott minket. Látványos volt, de mégis egyszerű. Semmi giccs.,.

994-ben járunk Vajk (Jánosi Dávid) megkeresztelése előtti napon. 
Géza (Dörner György) küzd a múlt és a jövő között. Megöli a sámánt, megkéri Gyulát (Koncz Gábort), hogy viselkedjen rendesen, ha megérkeznek az érsekek, papok a nagy eseményre. Bönge (Nagy Zoltán), - Gyula barátja -, (Ausburgból tért haza ahol levágták a fülét és az orrát, de megmenekült.. - Ő az utolsó a hetek közül, az utolsó, aki még minden dalt tud. Ismeri a múltat.) hozott Gyulának húst, amiből jót falatoznak. Megérkezik Géza fejedelem is, ő is eszik a húsból, nem érdekli a böjt (Vajktól is csak vizet kap az előadás elején, böjtre hivatkozva). Géza odaadja Gyulának a régi bizánci ruháját, hogy majd azt vegye fel a keresztelőre. Azonban megmondja neki, hogy jön egy borbély (Lux Ádám), aki levágja a haját. A borbély megérkezik, de Gyula megöli Őt. Géza vágja le a haját. 
Nehéz szívvel, de Géza megöli Tart (Vass György), mivel az Böngét nem akarja megölni. 
Folyamatosan megjelenik Tata (Szakács Tibor), Vajk nevelője, aki a sok halottat Gyula szobájába viszi, illetve figyelmezteti Géza fejedelmet, hogy ha megérkeznek az érsekek, akkor vegyen fel megfelelő öltözéket, stb… 
Eközben folyamatos beszélgetéseket láthatunk, hallgatunk hol Géza-Vajk között, hol Géza-Gyula (Sarolt haláláról, stb.) illetve Géza-Bönge között. Megbeszélik a fontos dolgokat, a bizonytalan / reményteli jövőt. E közben végig humoros mondatokat hallhatunk. 
Megérkeznek a vendégek. Adalbert püspök (Kautzky Armand), Nünbergi Hermann (Mihályi Győző). Nünbergi Hermann a kápolnában meglátogatta Vajkot, hozott neki Gizelláról egy faképet, mint esetleges feleség. Ezt a beszélgetést Bönge meghallotta, elmondta véleményét. Gyula megérkezett a bizánci ruhájában. Próbáltak békét csinálni. Végül kénytelen volt megölni Böngét. 
Gyula ettől kikészül, majd a ruháját is vissza kellett adnia.
Az utolsó jelenetben Vajk áldását kéri apjától. Megbeszélik, hogy ki mit gondol a politikáról, Magyarország jövőjéről. Véleményük nem minden esetben egyezett meg. 
Szerepet kapott egy pogány lány is, aki segített a fejedelemnek. Énekelt, függönyt cserélt, vizet hozott, stb. De neki is megmondták, hogy a keresztelés után nem énekelhet pogány éneket.

Nagyon megható, érdekes előadást láthattunk. Bönge nagyon sok fontos és tanulságos mondatokat, történeteket mondott. 
Tetszett az első felvonásban a Géza-Gyula beszélgetése is. Nagyon aranyos volt, mikor az egyik drámai jelenetben, mikor Gyula öltözékéről vitatkozott Vajk és Géza, Gyula egyszerűen csak felállt a székről s azt mondta: Miért, jól nézek ki benne, nem? 
Ezen mi is, a színészek is elkezdtek mosolyogni. Szegény Vajk alig tudott hirtelen komoly arcot vágni és folytatni a beszédét. 
Nünbergi Hermann narancssárga harisnyája!!! Igazán csinos volt :-)
Viszont furcsa volt az üvegpohár, a fémvödör, és a dugó látványa. Ezek nem annyira voltak kor hűek. Fa vödör, kupa esetleg? De ezt már csak azért jegyeztem meg, hogy valamiben „kötözködjek”, de nem komolyan.

Biztos én vagyok műveletlen, de Sarolt mikor halt meg? A tanulmányaimból (nem most volt) olyan emlékeim vannak, hogy még élt, mikor királlyá koronázták. Az István, a királyban is élt, nem? Az előadásban viszont utalás volt egy másik feleségre is (lengyel). Ezt most feladtam… és nem lettem okosabb... :-(

Nagyon megható, elgondolkodtató, érdekes előadás részesei lehettünk megint. 
Csak az a két idősebb hölgy ott mellettem!!!! Képben voltak, mindenkit ismertek/megismertek, de ezt elég hangosan tették. Kellemetlen volt, mikor az egyik színész kijött és szabályszerűen felkiáltott az egyik a néma csenden, hogy jaj, de meghízott! Szerintem még az illető is hallotta. Erre a másik hölgy, dehogy is, csak a ruhája ilyen! Kellemetlen volt. Teljesen mindegy milyen színház, milyen előadás, sose lehet kulturáltan végignézni az adott darabot?!

Szünetben Molnár János grafikus és festőművész kiállítását megnéztük az emeleten. Nem volt extrém, szép képeket láthattunk.

Julianus barát III. rézét megint csak nem tudtam megnézni, zsongott az agyam. Remélem, megismétlik valamikor újra.

Szólj hozzá

régebbi Mihályi Győző Újszínház Koncz Gábor Kautzky Armand Keresztény Színházi Fesztivál Jánosi Dávid