2016. jún 02.

2016. 05. 20. A királynő aranyból van (Stuart Mária) – Újszínház (bemutató)

írta: Kicsi Hanga
2016. 05. 20. A királynő aranyból van (Stuart Mária) – Újszínház (bemutató)

stuartam.jpg

Ma (05.20.) kezdetét vette az Újszínházban a III. Keresztény fesztivál.  Első előadásként a Királynő aranyból van (Stuart Mária) című drámát tekinthettük meg. A darabot Nagy Viktor rendezte, akinek a nevéhez olyan darabok is fűződnek, mint az Aida, Az Áldozat, Sztárcsinálók, Szegény Gazdagok, stb.)

Teltház.
Persze megint az utolsók között érkeztem és fel kellett állítanom az első sort, hogy elfoglalhassam a helyemet. L

A díszlet már messziről is elnyerte a tetszésemet. Korhű tükörke, csillár a földön. Rengeteg könyv a könyvszekrényeken. Egy hatalmas fotel és középen egy puff, azon egy szobor. Ja, a „szobor” megmozdult egy kis idő elteltével. Majd leült a fotelba. Incze József volt, aki aznap este Riccio-t (királynő személyi titkára) alakította. Korhű ruhát viselt, hosszú fehér parókát is.
Nem sokkal később a villanyok leoltódtak, kezdetét vette az előadás. Megérkezett a csodaszép Stuart Mária– (Koncz Andrea) gyönyörű fehér (korhű) kosztümben, majd Maitland (királynő államtitkára) (Lux Ádám), aki szintén korhű öltözéket viselt. Megérkezett Moray hercege (Vass György), Bothwell hercege – Hepburn Jakab – (Szarvas Attila), Morton (Tóth Tamás), Ruthven (Beszterczey Attila), Douglas (Jánosi Dávid) akik a többiekkel ellentétben a mai kornak megfelelő ruhát viseltek. Nyakkendő, ing, öltöny, stb.
Először kicsit furán éreztem magam, de aztán egyből arra mertem következtetni, hogy ők Mária ellenségei. Így is lett.
Ha egy szóval kellene jellemeznem az előadást, akkor a mesebeli szót használnám.
Rengeteg mondanivalót tartogatott nekünk az este, úgy hogy ezt szépen, érthetően mondták el. Fantasztikus párbeszédeket, dialógusokat hallhattunk, melyek néha úgy tűntek, mintha mesét hallgatnánk. Királynő, gyilkosság, korhű díszlet, rengeteg por, ami a díszletekből árad. Különleges hangulat és előadás.

A történet középpontjában Mária (Skót királynő 1542. 12. 08. – 1587. 02. 08.) áll, aki nem akar úgy uralkodni és irányítani, ahogy elvárják tőle, hanem azt szeretné, ha megértenék látásmódját, értékrendjét. Franciaországban töltötte életének elejét (I. férje francia király (II. Ferenc) volt). Műveltsége meghaladta korát, rengeteget olvas (Attiláról, hunokról), jegyzeteket készít és ír. Máshogy látja a dolgokat, mint Skóciában a többiek. Nem akar rátérni a protestáns vallásra, nem akarja a lázadók birtokait szétosztani. A kormányzói tanácsnak ez persze nem teszik és ennek egyre többet és többször is hangot adnak. Ricccio mindvégig kiáll mellette. Erzsébet királynő (Kökényessy Ági) sem érti Mária életét és uralkodását.
Mária 2. férje Darnley hercege – Stuart Henrik – (Almási Sándor) társuralkodó akar lenni. Mária viszont csak akkor szeretné, ha tud uralkodóként viselkedni. Fiúk, Jakab megszületik. Mária fontolgatja a válást. A férj1566-ban megöleti Ricciot. 1567-ben Bothwell és Morton hercegei megöletik Darnley hercegét.  A tanács dönt Mária sorsáról. Bothwell hercege elraboltatta Máriát és házasságra kényszerítette. Stuart Mária Maitland segítségével 1668-ban Angliába szökött. Azonban Erzsébet nem segített neki, végül lefejeztette. Knox – skót kálvinista egyház főpapja – (Ifj. Jászai László) Stuart Mária ellen volt, majd rájött, hogy mégis különleges személyiség, misztikum veszi körül, ezért kiáll mellette.

Az előadás nagyon ütött, főleg az utolsó 5 perc. Mikor Erzsébet rádöbbent, hogy mit tett és már nem tudta tettét megmásítani. Ahogy ült a semmibe nézve, a villámok meg csak szikráztak.
Durva volt és ütött megint az este.

A hatalmas vastaps ma este sem maradt el. Koncz Andreát rengeteg, virággal jutalmaztak, aminek nagyon örült. Ennyi virágot összesen nem láttam, hogy színészek kapnak, nemhogy ennyit és egyszerre. Igazán megható volt.

Sikeres, jó előadás, a teltház is garantált lesz a következő szezonban.

Szólj hozzá

bemutató idei Újszínház Almási Sándor Vass György Koncz Andrea Stuart Mária Keresztény Színházi Fesztivál Jánosi Dávid Incze József